Dolgular

 

 

 

Amalgam Dolgu:

 

Gümüş dolgu olarak da bilinirler en dayanıklı dolgulardır. Cıvanın gümüş, kalay ve bakır alaşımlarıyla karışmasından elde edilir. Amalgam dolgudaki cıva diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale gelir, zehirli değildir. Çiğneme sonucunda açığa çıkan cıva; hava, su ve yiyeceklerle alınandan daha azdır. Amalgam dolgu yapıldıktan sonra sertleşmesi için iki saat bir şey yenmemelidir. Kısa bir süre sıcak soğuk hassasiyeti olabilir, zamanla kaybolur.

 

 

Amalgam Dolgu

Kompozit Dolgu:

 

Diş rengindeki dolgulardır, dişe tabaka tabaka yerleştirilerek özel bir ışıkla sertleştirilir. Dişin şekline göre düzeltilip şekillendirilir ve polisaj işlemi yapılır. En büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ön dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarını düzeltmek üzere kozmetik amaçla da kullanılır. Çok büyük kompozit dolguların uzun süre dayanması için ısırırken dikkat edilmelidir.Uygulama sonrası hassasiyetler olabilir. Kahve, çay  ve boyayıcı gıdalar nedeniyle renklenebilir.

 
Önce
Sonra
 
Kompozit Dolgu yapılmadan önce
 
Kompozit Dolgu yapıldıktan sonra

 

 

 Porselen Dolgu:

 

Dişteki kırık veya çürük bölge temizlenip düzeltilir ve ölçü alınır. Laboratuar ortamında hassas tekniklerle mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dayanıklı dolgular elde edilir. Diğer dolgulardan daha pahalıdır.

 

 

Çürük: Ağızda bulunan bakteriler şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturur. Bu asitler dişin mineral yapısını bozarak çürüğün başlamasını sağlar. Çürük ilk olarak diş yüzeyinde beyaz bir leke olarak görülür. Bir süre sonra bu leke çukurlaşarak büyür, ilerledikçe dişte sızlamalar başlar. Bu durumda çürük bölgenin temizlenerek uygun bir madde ile dolgu yapılması gerekir

 

 

Amalgam dolgu
Amalgam dolgunun porselene çevirilmiş hali